Cybercrime zal wereld veranderen

Troels Oerting, hoofd van het Europese Cybercrime Center zegt dat cybercrime de wereld zal gaan veranderen omdat bedrijven meer en meer afhankelijk zijn van het internet.

"De wereld zoals we die kennen zal veranderen", liet de Deen tijdens de InfoSecurity Beurs in Londen weten. Op dit moment maken 2,7 miljard mensen gebruik van het internet, een aantal dat naar 4 miljard zal groeien. "Denk je dat we meer of minder misdaad zullen zien als we van 2,7 naar 4 miljard gaan?", stelde Oerting het publiek de vraag, zo meldt IB Times.

Tor-netwerk

De Europol-topman wees ook naar het 'darknet' dat alleen via Tor toegankelijk is en waar zelfs de NSA niet doorheen zou kunnen komen. De meeste topcriminelen zouden hier gebruik van maken om anoniem te kunnen opereren, gestolen goederen uit te wisselen en met elkaar te communiceren.

Criminelen vanuit de cloud

Oerting waarschuwde ook voor het gebruik van de cloud door criminelen om aanvallen uit te voeren. Dit zou inhouden dat opsporingsdiensten niet meer fysiek laptops en servers van criminelen in beslag kunnen nemen, wat het nog lastiger maakt om ze succesvol te vervolgen. "Als we bewijs zochten, namen we dingen in beslag. Maar in de nabije toekomst zullen criminelen vanuit de cloud opereren en zullen ze hun data streamen. Hoe verkrijgen we dan het bewijs?" De clouddiensten die criminelen zullen gebruiken zullen volgens Oerting door criminele entiteiten worden opgezet. "En dat maakt het nog lastiger om de misdrijven toe te kennen."Toch moet het probleem worden opgelost". Het internet is een gedeelde bron, net zoals de open zee of de lucht. Hoe zorgen we ervoor dat het internet niet door zoveel misdaad vervuild raakt dat mensen grenzen gaan instellen?", besloot de Deen zijn speech.

Blijf op de hoogte

Aanmelden nieuwsbrief