Data risk management

Vanwege de stijgende kosten voor het goed beschermen en opslaan van data, is een integrale benadering van data risico management steeds essentiëler voor organisaties. Wat is voor bedrijven belangrijk om op te letten wanneer wordt gekozen voor een integrale aanpak voor de implementatie van data risk management programma's in de organisatie?

Data risicobeheer 

Betrouwbaar, veilig opgeslagen data kan verloren gaan op verschillende manieren. Dit geldt zowel voor eigen bedrijfsdata en klantdata als creditcard gegevens. Denk aan een verdwenen of gestolen laptop, natuurrampen die datacentra verwoesten, hardware wat faalt, virussen die de harde schrijf wissen of zijn data stelen, of ddos aanvallen op bedrijfsnetwerken en websites. Steeds meer organisaties realiseren zich de noodzaak om zich expliciet te richten op data risicobeheer wat hen helpt een volledige risicobeeld te schetsen van de gegevens die beschermd moeten worden en de bedreigingen. Op deze manier kunnen risico verminderende beleidsregels worden opgesteld en locaties voor data opslag overwogen worden waar de negatieve risico's kunnen worden beperkt en positieve omgevingsfactoren kunnen worden benut. Effectief data risico management vereist vaak nieuwe processen en procedures om de data risks voor de hele organisatie te coördineren en in goede banen te leiden.

Totale benadering van risico’s

Tot enige tijd geleden richtte data risico management zich vooral op hoe te reageren op individuele negatieve risico's, zoals hacking, virussen en systeem- en netwerkstoringen. Deze methode van individuele benadering van de risico's is niet zo effectief als een totale benadering van de risico’s, een op het gehele bedrijf georiënteerde benadering. Met een algehele benadering van de totale risico’s moeten de data beschermende procedures en beleidsregels in de bedrijfssystemen en processen worden ingebouwd  om het data risico management transparanter en eenvoudiger te maken.

Data risk verzekering als vangnet

Om het data risk management te optimaliseren is het ook van belang te bepalen welke data voorrang moeten krijgen in volgorde van belangrijkheid. Tevens moet worden voorkomen dat men overdrijft, ook belangrijke bestanden hoeven niet excessief vaak gebackupped te worden, dit kan chaos op de systemen creëren. Een goed data risk management beleid moet de data risico’s elimineren, inherent of de gegevens alleen worden opgeslagen, in beweging zijn over het netwerk of in gebruik zijn op het bureaublad. Wanneer de juiste processen en procedures zij geïmplementeerd wordt steeds vaker een data risk verzekering afgesloten als vangnet, wanneer er onverhoopt toch iets mis gaat. Het voordeel van een data risk verzekering is dat u dan verzekerd bent voor: systeeminbraak, privacy, digitale aansprakelijkheid, hacking, afpersing en omzetverlies door cyberaanvallen. 

Bekijk hier een uitgebreid overzicht van de data risk verzekeringsdekking

Blijf op de hoogte

Aanmelden nieuwsbrief